Η χριστιανική ζωγραφική, γλυπτική, υαλογραφία (βιτρό)

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιησούς Χριστός, εγκαυστική εικόνα, Σινά

Οι χριστιανοί από τους πρώτους αιώνες χρησιμοποίησαν τις εικαστικές τέχνες για να εκφράσουν την πίστη τους. Στην Ανατολή η χριστιανική ζωγραφική εκκινώντας από την ελληνιστική και ρωμαϊκή παράδοση διαμορφώθηκε σταδιακά γνωρίζοντας την αποκορύφωσή της από τον 10ο έως τον 14ο αιώνα Έκτοτε καθιερώθηκε μια συγκεκριμένη τεχνοτροπία που παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα.

Στη Δύση η ζωγραφική ακολούθησε διαφορετικό δρόμο, κυρίως από την εποχή της Αναγέννησης και εξής, και συνδέθηκε με τις ανησυχίες των καλλιτεχνών και τα νέα ρεύματα κάθε εποχής. Η εξέλιξη αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στον ίδιο γεωγραφικό χώρο πέρα από τη ζωγραφική αναπτύχθηκε και η γλυπτική, ως μορφή θρησκευτικής τέχνης, ενώ από τον 12ο αιώνα και εξής χρησιμοποιήθηκε και η τεχνική της υαλογραφίας (βιτρό), τέχνες που γνώρισαν την ίδια εξέλιξη με τη δυτική ζωγραφική.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιησούς Χριστός, εγκαυστική εικόνα, Σινά  Αποτέλεσμα εικόνας για Ιησούς Χριστός, ψηφιδωτό, Αγία Σοφία Κων/λης, 13ος αι.  Αποτέλεσμα εικόνας για andrei rublev jesus     Αποτέλεσμα εικόνας για Antonello da Messina, Ecce Homo






























Σωτήρας (1610~14)  Αποτέλεσμα εικόνας για galli christ displaying his wounds

Αποτέλεσμα εικόνας για san pietro in vincoli
Αποτέλεσμα εικόνας για chartres cathedral vitraux