01. «Εν εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν» - Τόπος και τρόπος της λατρείας



Εκκλησία είναι η σύναξη των πιστών για την τέλεση της θείας ευχαριστίας. Πρώτα από όλα είναι οι άνθρωποι, οι χριστιανοί, λαϊκοί και κληρικοί αλλά και ο τόπος που από τα πρώτα χρόνια συγκεντρώνονταν με ένα σκοπό: την ένωσή τους με τον Θεό και μεταξύ τους. Εκκλησίες ήταν αρχικά τα σπίτια τους και αργότερα στην περίοδο των διωγμών ακόμα και οι τάφοι των μαρτύρων.
Από τότε μέχρι σήμερα οι Χριστιανοί έχτισαν εκκλησίες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και κάθε λαός διαμόρφωσε τους τόπους λατρείας του ανάλογα με τη δική του πολιτισμική ταυτότητα.

Ανάλογα με τις εποχές, και τις συνθήκες που επικράτησαν ιστορικά διαμορφώθηκαν ποικίλοι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί, ζωγραφικοί διάκοσμοι και κάθε είδους αισθητική έκφραση προκειμένου να "υπηρετήσουν" τον άνθρωπο που προσεύχεται και συναντά τον Θεό του μέσα στα πλαίσια της λατρείας του.

Παραδείγματα:

Αγία Σοφία


Παναγία των Παρισίων ( Notre Dame)

Βασιλική Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα

Sagrada famillia


Τέσσερεις όμορφες εκκλησίες του Πειραιά 

   

Ο χριστιανικός ναός αποτελεί τον κατεξοχήν τόπο της λατρείας χωρίς όμως αυτό να αναιρεί τη συνείδηση των χριστιανών ότι η λατρεία του Θεού γίνεται με τη δύναμη του πνεύματος σε κάθε τόπο, όπως ο ίδιος ο Χριστός δίδαξε στην Σαμαρείτιδα:



«Πίστεψέ με ... είναι κοντά ο καιρός, ήρθε κιόλας, που όσοι πραγματικά λατρεύουν, θα λατρέψουν τον Πατέρα με τη δύναμη του Πνεύματος, που αποκαλύπτει την αλήθεια· γιατί έτσι τους θέλει ο Πατέρας αυτούς που τον λατρεύουν. Ο Θεός είναι πνεύμα. Κι αυτοί που τον λατρεύουν πρέπει να τον λατρεύουν με τη δύναμη του Πνεύματος, που φανερώνει την αλήθεια». (Ιωάν. 4, 8-20).